Заместник-представителят на САЩ по специалните политически въпроси в ООН Робърт Ууд призова

...
Заместник-представителят на САЩ по специалните политически въпроси в ООН Робърт Ууд призова
Коментари Харесай

САЩ съветват Русия да преразгледа плановете си за ядрени оръжия в Беларус

Заместник-представителят на Съединени американски щати по специфичните политически въпроси в ООН Робърт Ууд призова Русия в петък да преразгледа проектите си за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус и да изтегли войските си от Украйна.

Говорейки на заседание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Ууд също по този начин призова Москва " неотложно да спре ескалиращата изразителност по отношение на евентуалното потребление на нуклеарни оръжия " и предизвести, че " всяко потребление на химически, биологични или нуклеарни оръжия в Украйна ще има тежки последствия за поддръжката на интернационалния мир и сигурност " и " фундаментално би трансформирало природата " на войната в Украйна.

По-рано съветският президент Владимир Путин разгласи проекти за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус, а беларуският му сътрудник Александър Лукашенко акцентира, че Минск се е съгласил да разположи тези оръжия и може да се съгласи Москва да разположи и стратегически нуклеарни оръжия на своя територия.

Трябва да се положат незабавни старания за деескалация на ситуацията след известието на Русия предишния уикенд, че възнамерява да разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, предизвести ръководителят на Организация на обединените нации по разоръжаването пред Съвета за сигурност.

" Рискът от потребление на нуклеарно оръжие сега е по-висок от когато и да било след дълбините на Студената война ", сподели Изуми Накамицу, висш представител на Организация на обединените нации по въпросите на разоръжаването. " Войната в Украйна съставлява най-острият образец за този риск ".

Съветът за сигурност се събра след изказването на Путин предходната неделя, че е постигнал съглашение със своя комшия, за разполагане на нестратегически нуклеарни оръжия на беларуска територия.

Накамицу сподели, че неналичието на разговор и ерозията на архитектурата за разоръжаване и надзор на оръжията, съчетани с опасна изразителност и завоалирани закани, са основни мотори на този евентуален екзистенциален риск, подбуден от нуклеарната ескалация.

" Когато става въпрос за въпроси, свързани с нуклеарните оръжия, всички страни би трябвало да заобикалят предприемането на каквито и да било дейности, които биха могли да доведат до ескалация, неточност или неправилна оценка ", сподели тя, припомняйки, че всички страни, страни по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия, или ДНЯО - както страните с нуклеарно оръжие, по този начин и страните без нуклеарно оръжие - би трябвало прецизно да съблюдава уговорките и отговорностите си.

" Те трябва да се върнат към разговора за деескалация на напрежението спешно и да намерят способи за създаване и използване на ограничения за бистрота и създаване на доверие ", сподели тя, като прикани страните, страни по контракта, да се придържат напълно към отговорностите си и неотложно да се ангажират със съществени старания за понижаване на нуклеарния риск.

Въпросът за " шерването на нуклеарно оръжие ", разполагането в страна без нуклеарно оръжие на нуклеарни оръжия на страна с нуклеарно оръжие, съществува от десетилетия, в разнообразни райони и при разнообразни договорености, предшестващи Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие, като се изключи неотдавнашното съветско известие, сподели тя.

" В името на цялата ни сигурност ", тя повтори апела на генералния секретар на Организация на обединените нации към Русия и Съединените щати да се върнат към цялостното използване на Нов СТАРТ и да стартират договаряния за негов правоприемник.

" Преследваме съдействие с Беларус, без да нарушаваме отговорностите си ", настоя съветският посланик и непрекъснат представител Василий Небензя. " Ние не предаваме нуклеарни оръжия. Говорим за преоборудване на самолети и екипи за образование в построяването на вместилище на територията на Беларус ".

Руски танкове нямаше да са в Украйна в този момент, в случай че Съединените щати и техните съдружници не бяха подхванали това, което той разказа като държавен прелом в Киев през 2014 година и " напомпване на режима в Киев с оръжия ", сподели той.

Всъщност САЩ може към този момент да са разположили сред 100 и 150 нуклеарни бойни глави в Европа, сподели той, припомняйки многократните апели на Москва към Вашингтон да " остави настрани манталитета на Студената война ", като върне нуклеарните оръжия на Съединени американски щати на личната им територия.

Русия би трябвало да предприеме " всички нужни ограничения " в отговор на " провокативните стъпки ", сподели той, " като се има поради изтощената световна архитектура на сигурността, подбудена извънредно от Вашингтон, дружно с неотдавнашното решение на Лондон да разположи бронебойни муниции в Украйна ".

" Ядрена война не може да бъде извоювана ", сподели той.

Предположението на Русия, че това планувано разполагане е оправдано заради потреблението на бронебойни муниции, доставени от западните сили, съдържащи обеднен уран, е " неуместно ", каза американският дипломат Робърт Ууд.

" Бронебойните муниции по никакъв метод не са аналогични на тактическите нуклеарни оръжия ", сподели той, добавяйки, че Кремъл се пробва да ограничи и възпре напъните на Украйна да се отбрани и да манипулира нещата, с цел да завоюва войната.

Русия се стреми да ескалира своята брутална война, а не да търси мир, сподели той. Междувременно Беларус неотдавна одобри закони, които разрешават разполагането на Русия, добави той.

Припомняйки неотдавнашно руско-китайско съглашение за сигурност, той сподели, че една от наредбите гласи, че " страните с нуклеарно оръжие би трябвало да се въздържат от разполагане на нуклеарни оръжия в чужбина ".

" Всяко потребление на нуклеарни оръжия в Украйна би имало тежки последствия и би трансформирало фундаментално характера на тази война ", сподели той, като прикани Русия да преразгледа решението си за разполагане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР